Blog

RSS

Qui no ha rigut amb els personatges de l'escola Bruguera?

18-06-2021


Qui no ha rigut amb els personatges de l'escola Bruguera?

Sovint, els dissabtes ens compraven còmics…


Els/as nens/as dels setanta vam créixer al costat dels personatges de Bruguera o Valenciana, que es van colar a les nostres cases i en les nostres vides. No vam ser els únics que gaudim de les aventures del Capità Tro, del *Jabato o de l'Home de Pedra; no vam ser els únics que riem amb *Zipi i *Zape, Mortadelo i Filemó o *Carpanta… Els nostres pares van conèixer en els quaranta i cinquanta l'època daurada del còmic, un entreteniment barat i accessible a amplis sectors de la població.


Una de les publicacions més populars i longeves de la historieta d'humor espanyola va ser la revista Polzet, sorgida a Barcelona en 1921, en el si de l'editorial El Gat Negre (que en 1942 passaria a denominar-se Bruguera, cognom dels seus propietaris i fundadors) i desapareguda -ja en Edicions B- entre finals dels anys vuitanta i començaments dels noranta.


Com altres capçaleres, Polzet va acollir a una *pléyade de “dibuixos animats” que van conformar l'imaginari col·lectiu d'un públic transversal, que sempre es va mantenir fidel a uns subjectes i a unes peripècies que, al costat del cinema, tant van fer per distreure a la societat. A partir dels anys vuitanta, amb la crisi definitiva de Bruguera, va culminar el declivi del còmic considerat “tradicional”, un producte propi sorgit en la postguerra que, durant dècades, va omplir d'aventures i acudits les estones d'oci dels nostres pares i avis.


Entrar al quiosc era sempre una aventura tan quotidiana com feliç. Sovint recordem amb nostàlgia aquelles prestatgeries i taulells replets de colors, textures i formes, un escenari de fantasia que ens esperava a la sortida del col·legi.


El Museu Escolar de *Pusol conserva una important col·lecció de còmics, entre la qual sobresurten desenes de números de Polzet, la major part d'ells posteriors a la dècada dels anys cinquanta. Al costat de la veterana publicació, mantenint la seva capçalera i periodicitat originals -era setmanal-, van aparèixer Súper Polzet, Gran Polzet o Mini Polzet, entre altres formats i experiències editorials amb els quals van procurar augmentar el número dels seus lectors/as.


Des del museu, ens adherim a la commemoració del centenari de Polzet, exposant -fins al 18 de juliol- una petita selecció dels fons que conserva d'aquesta publicació. Esperem que sigui del seu grat.


Autor: Rafa Martínez, director del Projecte *Pusol.

Vols conéixer totes les nostres novetats?

Subscriu-te a la nostra newsletter!


Mecenatge

Mecenatge

Multimedia

Multimedia

Multimedia

Col·leccions

Premis i reconeixements



Top